Plofkraak op ING afstortkluis Oostelijke Handelskade Amsterdam

Deel dit bericht via:

Zondag 5 juli 2020

AMSTERDAM – Op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam heeft vannacht een plofkraak plaatsgevonden. Omstreeks 01:35 werden omwonenden opgeschrikt door een harde explosie. Bij de ING bank blijkt de afstortkluis te zijn opgeblazen. Getuigen zien twee verdachten, in het donker gekleed, wegrijden op een motorscooter. De politie is razendsnel ter plaatse maar loopt volgens de getuigen de verdachten net mis. Enkele honderden meters verderop op de Veemkade ter hoogte van Klapmutsenveem wordt een motorscooter aangetroffen. Vermoedelijk is dit de motorscooter van de verdachten en hebben ze geprobeerd deze in het water te dumpen. De motorscooter is echter op een bootje terecht gekomen. Het voertuig dat vermoedelijk gestolen is, er zaten kentekenplaten van een Piaggio MP3 (driewieler) op, is voor verder onderzoek in beslag genomen. De politie heeft nog met een aantal eenheden de omgeving afgezocht maar voor zover bekend is er nog niemand aangehouden. Een Teamleider Explosieven en Veiligheid van de politie is ter plaatse gekomen. Na onderzoek is besloten om de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plaatse te laten komen. Of er nog explosieven zijn achtergebleven is niet bekend. De afstortkluis is door de explosie zwaar beschadigd. Ook enkele geparkeerd staande auto’s hebben schade opgelopen door rondvliegende brokstukken. De Forensische Opsporing zal sporenonderzoek verrichten. De recherche heeft de zaak in onderzoek.