Zeer grote brand bij chemiebedrijf Ankerweg Amsterdam

Deel dit bericht via:

Zondag 23 oktober 2016

AMSTERDAM – Bij een chemiebedrijf in het Westelijk Havengebied in Amsterdam heeft vannacht een grote brand gewoed. De brand brak omstreeks 02:00 uur uit bij Chemtura op de Ankerweg in het Westelijk Havengebied. Chemtura is een bedrijf dat gewasbeschermingsmiddelen produceert. Een tank met afvalwater blijkt te zijn geëxplodeerd en in brand gevlogen. Bij bedrijven waar gewerkt wordt met (brand)gevaarlijke stoffen wordt door de brandweer informatie verzameld voor aanvals- en inzetplannen. Ook zijn eventuele incidenten en scenario’s zorgvuldig voorbereid. Gelet op de brandlocatie, de eerder gehoorde explosie en de aanvankelijke hevigheid van de brand hield de brandweer rekening met het ergste en is er direct opgeschaald naar “zeer grote brand GRIP-2“. In het scenario werd rekening gehouden met een zeer brandbare stof die bijzonder moeilijk te blussen zou zijn met water, maar uitsluitend door volledige afdekking of droog zand. Na een verkenning door de brandweer bleek deze brandbare stof gelukkig niet betrokken te zijn bij de brand, maar bleek het te gaan om de direct naastgelegen tank. Het werd duidelijk dat er een tank met afvalwater was geëxplodeerd en in brand gevlogen, waarbij met name de kunststof onderdelen van de tank zelf in brand stonden. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk. Naar de oorzaak van de brand wordt onderzoek gedaan. De brandweer was met groot materiaal uitgerukt en stond opgesteld op de Nieuwe Hemweg nabij de Hempont in afwachting van een eventuele inzet. Er is ook een politiehelikopter ingezet om een goed beeld van de situatie te krijgen. Het scheepvaartverkeer is enige tijd gestremd geweest, maar gelet op de geringe rookontwikkeling, kon de vaarweg snel weer worden vrijgegeven. Zowel het afvalwater als het bluswater is opgevangen op het bedrijfsterrein zelf, wat een eigen en gesloten rioolsysteem heeft. De schade is beperkt gebleven tot de brandlocatie. Rond 05:15 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Er is niemand gewond geraakt.

schermafbeelding-2016-10-23-om-04-37-10

schermafbeelding-2016-10-23-om-04-37-57

Zie ook: Hart van Nederland SBS6 >>> De Echo